Intézmények

 
MNKH
Az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t a Magyar Állam hozta létre, új, nemzeti külkereskedelmi stratégiájának megvalósítójaként, kisebbségi tulajdonosa a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A Magyar Nemzeti Kereskedőház arra törekszik, hogy tevékenységével új piacokat, új lehetőségeket nyisson meg a magyar vállalkozások előtt. MNKH tevékenysége két pillérre épül: tömöríti, felkutatja azokat a hazai vállalkozásokat, akiknek a termékei, szolgáltatásai a külföldi piacokon is versenyképesek lehetnek, illetve a külpiaci kereskedőházakon keresztül felméri a piaci igényeket. Partnerei számára komplex szolgáltatást nyújt, így azok termékei, szolgáltatásaik számos külpiacra eljuthatnak. A MNKH-ról ITT  olvashat bővebben.
 
EXIM
A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) alkotta EXIM célja, hogy – felmérve és becsatornázva az exportőrök igényeit – koherens hitelezési, garanciavállalási és biztosítási termékeivel lefedje az exporttevékenység teljes vertikumát az előállítástól a termelésen át az értékesítési folyamat támogatásáig.Az EXIM nem versenytársa a hazai kereskedelmi bankoknak, hanem stratégiai együttműködésre törekszik a pénzintézetekkel, akikkel kooperációban refinanszírozási hitelkeretben nyújtják a kedvezményes kamatozású hiteleket az exportőr vállalkozásoknak. Az EXIM különösen olyan kockázatokat finanszíroz és biztosít, melyet a kereskedelmi bankok nem képesek vállalni. Az EXIM tevékenységéről bővebben ITT olvashat.
 
Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)
A közösségi vámjog végrehajtásáért Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felel.
 
Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH)
Az MKEH főbb szakmai tevékenysége a külkereskedelmi államigazgatási, a hadiipari gyártás- és szolgáltatásfelügyeleti hatósági, egyes kereskedelmi, piacfelügyeleti, közraktározás-felügyeleti, nemesfémvizsgáló és -hitelesítő hatósági, valamint mérésügyi hatósági és műszaki biztonsági hatósági feladatok ellátása. A behozatal engedélyezéssel kapcsolatos ügyeket a hivatalon belül működö Kereskedelmi Hatóság végzi.