Finanszírozás

Az induló vállalkozásoknak az egyik legnagyobb kihívás a vállalkozás beindításához szükséges források előteremtése.

​Forrásbevonás családtól, barátoktól

Egy vállalkozás indításakor gyors, olcsó, rugalmas és gyakran alkalmazott megoldás az ismerősöktől való kölcsönfelvétel. Ez azonban számos veszélyt is rejt magában: egyrészt nehezebben tudják megítélni az így felvállalt kockázatot, másrészt a finanszírozás ilyen formája további stresszforrás lehet a vállalkozónak, különösen ha a vállalkozás nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

​A bankválasztás jelentősége

Minden induló vállalkozásnak szüksége van bankszámlára. Ennek a döntésnek hosszú távon is jelentősége van, mivel számlavezető bankot váltani nehézkes, ráadásul a banki hiteldöntésben szerepet játszik a hosszú távú kapcsolat is. Ha minden más feltétel azonos, a bank szívesebben ad hitelt annak a vállalkozásnak, amelyik évek óta nála vezeti a számláját.

Induló vállalkozásoknak a számlanyitás előtt érdemes több banknál tájékozódni, hogy miként viszonyulnak a mikrovállalkozásokhoz. Eleinte valószínűleg csak számlavezetésre van szükség, de egy sikeres és növekvő vállalkozásnak előbb-utóbb hitelre is szüksége lesz. A bankok üzletpolitikájától is függ, hogy mennyire nyitottak a mikro-, illetve kisvállalati ügyfélkör hitelezésére.

​Választás a számlavezetési csomagok között

A vállalkozás tevékenységétől is függ, hogy a számlavezetési szolgáltatások közül melyek fontosak számára. Egészen más jellegzetességeket mutat például egy kis bolt számlavezetése, amelynek bevétele kis összegű, jellemzően készpénzes forgalomból áll, mint egy szolgáltató cégé, amelynek az ügyfelei átutalással fizetnek. A banki számlacsomag kiválasztása előtt érdemes átgondolni, hogy mi jellemzi a cég működését (napi tranzakciók száma, kimenő utalások jellemző összege, készpénzes tételek, bejövő és/vagy kimenő devizautalások stb.) és az ehhez leginkább illeszkedő számlacsomagot kell választani. Egy magasabb havi számlavezetési díjat könnyedén ellensúlyozhat például egy kedvezőbb átutalási díj, ha sokat utal a cég.

​A kezdeti finanszírozási igény csökkentése

Nem feltétlenül célszerű minden, a tevékenység beindításához szükséges eszközt azonnal megvásárolni. A kezdeti finanszírozási igény csökkenthető, ha a vállalkozás bérli vagy lízingbe veszi az általa használt eszközök egy részét. Természetesen, mint minden finanszírozás, ez is költséggel jár. A lízingről vagy bérletről ITT talál további információkat.
Mennyi pénzre van szükség?

Egy vállalkozás beindításához pénzre (is) szükség van – nincs általános érvényű képlet arra, hogy pontosan mennyire, hiszen minden vállalkozásnak egyedi a tőkeigénye. A kezdeti forrásigény becsült értékére az adott vállalkozásra vonatkozó részletes és alapos üzleti tervezés ad választ. Általában úgy célszerű kalkulálni, hogy a rendelkezésre álló források legalább egyévi működést legyenek képesek finanszírozni.
 
Induló vállalkozás finanszírozási igénye
 
  • A cégalapítás költségei (cégbejegyzés, ügyvédi munkadíj stb.)
  • Kezdeti beruházás (a tevékenység beindításához szükséges tárgyi eszközök megvásárlása)
  • Forgótőke, a működés költségei (például bérleti díj, munkabérek, készletek, alapanyagok vásárlása, vevőkintlévőségek finanszírozási igénye stb.)
  • Növekedéssel összefüggő kiadások (például kapacitásbővítés)
 
Az induló vállalkozások finanszírozásának lehetséges forrásai

A legtöbb vállalkozás a tulajdonos személyes forrásaira alapozva indul. Személyes forrás lehet a tulajdonos vagy családjának, ismerőseinek megtakarítása vagy valamilyen személyes hitelkeret felhasználása vállalati célokra (például hitelkártya), esetleg a tulajdonos személyes vagyontárgyának elzálogosítása a vállalkozás hitelfelvételéhez. Az esetek többségében a vállalkozás tartós, nyereséges és transzparens működése, illetve növekedése teremti meg általában a lehetőséget a forrásbevonásra külső finanszírozó partnerektől (bankok, hitelintézetek, befektetők stb.).
 
A megfelelő finanszírozási megoldás kiválasztása a vállalkozás finanszírozási igényének csökkentéséhez is hozzájárulhat. Vállalkozásfinanszírozással kapcsolatos további ismeretek ITT érhetők el.
 
Kedvezményes lehetőségek induló vállalkozások részére

Az állam által a vállalkozásoknak kínált kedvezményes finanszírozási lehetőségek általában tartalmaznak az induló vállalkozásokra is kiterjedő vagy kifejezetten nekik szóló konstrukciókat:
 
 
A vállalkozás beindítását jelentősen megkönnyítheti, ha igénybe veszi egy vállalkozói inkubátor szolgáltatásait. Az inkubátorok nem közvetlen pénzjuttatást kínálnak, hanem olyan szolgáltatásokat, melyek megkönnyíthetik, illetve meggyorsíthatják a vállalkozás fejlődését. A vállalkozói inkubátorokról ITT olvashat.