Finanszírozás

Kedvezményes hitel-, tőke- és hitelgarancia-lehetőségek a vállalkozások növekedésének, fejlődésének támogatásához.

 
Kapcsolódó tartalmak:

Kedvezményes források kombinált formában

Időről időre a kedvezményes finanszírozási lehetőségek kombinált formában is elérhetők. Jellemzően hitel és vissza nem térítendő támogatás, illetve ezek mellett – a fedezetnyújtást is megkönnyítendő – akár hitelgarancia is intézhető egyidejűleg egy-egy projekt megvalósításához. A kombinált ügyletek előnyei, hogy
  • az adott projekthez kapcsolódó összes finanszírozási kihívásra megoldást nyújtanak,
  • a különféle pénzügyi eszközök egyablakos formában, egyidejűleg intézhetők.

Hitellel történő finanszírozás

Míg Európában a vállalkozások 80-85%-a hitellel működik, a magyar vállalkozások jóval kisebb hányada, kb. 20-25%-a vesz fel hitelt.
A vállalkozások működéséhez és növekedéséhez forrásokra, azaz pénzre van szükség. Ezek előteremtését az állam számos formában és kedvező feltételekkel támogatja.

Külső források a vállalkozás finanszírozásában
A vállalkozás a működéséhez, növekedéséhez szükséges forrásokat többféle módon előteremtheti. Ha külső szereplőktől, például bankoktól, pénzintézetektől, befektetőktől kíván forrást bevonni, számítania kell arra, hogy a finanszírozók általában elvárják, hogy
  • elegendő múlttal rendelkezzék – a legalább egyéves működés általában alapelvárás;
  • megfelelő méretű legyen – bankhitelek esetében a legalább pár százezer, de inkább néhány millió forintos finanszírozási igény már elegendő méretet jelent. Tőkebevonásnál a korlát jóval magasabban helyezkedik el;
  • megbízható és transzparens legyen – az áttekinthető működés, a megbízható beszámolók magától értetődő elvárást jelentenek.

A hazai vállalkozások túlnyomó része bankhitelt vesz fel, lízingel, esetleg faktoráltat. Néhány kiemelkedően ígéretes vállalkozás részesül kockázatitőke-befektetésből.

A vállalkozás finanszírozási igényének meghatározásához, üzleti tervének elkészítéséhez ITT talál segítséget, a finanszírozási megoldások közötti választáshoz pedig ITT.

Kedvezményes finanszírozási programok
Mivel a hazai vállalkozások egyik visszatérő problémája, hogy nehezen tudnak külső szereplőktől forrást bevonni, a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozáshoz jutását az állam különféle kedvezményes feltételű finanszírozási programokon keresztül igyekszik elősegíteni: