Gyakran Ismételt Kérdések

A Vállalkozói Portál használatával kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok.
Mi az az Ügyfélkapu?

Az Ügyfélkapu a magyar közigazgatás központi elektronikus azonosító és beléptető rendszere, amely biztosítja, hogy használói a személyazonosság igazolását követően biztonságosan kapcsolatba léphessenek elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel. További információt a Vállalkozás alapítása menüpontban találhat.
 
Milyen ügyekben lehet elektronikus ügyintézést igénybe venni?

Számos olyan vállalkozói ügy van, melyek ma már elektronikusan is elintézhetőek. A vállalkozások számára biztosított központi elektronikus közigazgatási szolgáltatások listája a magyarorszag.hu oldalon található.
 
Hogyan találhatok meg egy ügyleírást?

A vállalkozói ügyek leírása témakörök szerinti bontásban és a vállalkozás élethelyzete szerint is kereshetőek a portálon.
 
Mi az a „Gondolkozz előbb kicsiben!” intézkedéscsomag?

Az Európai Unió 2008-ban fogadta el a „Gondolkozz előbb kicsiben!” európai kisvállalkozói („ThinkSmallFirst” – A „Small Business Act” for Europe, SBA) intézkedéscsomagot, melynek célja a vállalkozói szellem erősítése, a vállalkozói életforma, az önfoglalkoztatás vonzóbbá tétele, és a vállalkozások számára kedvező üzleti és társadalmi környezet biztosítása, a vállalkozói életpálya társadalmi megbecsülésének növelése. További információ a Vállalkozásfejlesztés az EU-ban menüpontban található.
 
Mi az az Európa 2020 stratégia?

Az Európa 2020 stratégia a 2010-20 közötti évtizedre szóló európai uniós növekedési stratégia, melynek célja az intelligens, fenntartható és befogadó európai gazdasági növekedés biztosítása. További információ a Vállalkozásfejlesztés az EU-ban  menüpontban található.
 
Mi az a Vállalkozás 2020 Cselekvési terv?

A Vállalkozás 2020 Cselekvési terv az európai vállalkozói tevékenységet támogató uniós és tagállami szintű intézkedések gyűjteménye. A terv a következő három pillérre épül: a vállalkozói ismeretek oktatása és a képzés fejlesztése; a megfelelő üzleti környezet megteremtése; példaképek állítása és meghatározott csoportok megszólítása. További információ a Vállalkozásfejlesztés az EU-ban menüpontban található.
 
Mi az az EUGO hálózat?
 
A Szolgáltatási irányelv értelmében 2010. január 1. óta minden európai uniós vállalkozás szabadon nyújthat szolgáltatást az Európai Unió bármely más tagországában, anélkül, hogy ott céget vagy telephelyet hozna létre. A tagországok vállalták, hogy a határon átnyúló szolgáltatásokkal, illetve a cégalapítással és működtetéssel kapcsolatos információkat és ügyintézésilehetőségeket egyablakos rendszerben, az interneten is elérhetővé teszik. Ezt a célt szolgálja az EUGO hálózat. További információ a Vállalkozásfejlesztés az EU-ban  menüpontban található.
 
 Mi az az Enterprise Europe Network (EEN)?
 
Az Enterprise Europe Network a csőddel és az újrakezdéssel kapcsolatos uniós kérdésekről tájékoztatással és szaktanácsadással szolgál a vállalkozók és a mikro-, kis- és közepes vállalkozások részére, valamint segítséget nyújt nemzetközi piacra lépésben és üzlettárskeresésben is. További információ a Segítség az újrakezdéshez menüpontban található.
 
Mit jelent az e-közigazgatás?

Az e-közigazgatás a közigazgatási szolgáltatások interneten keresztüli elérését, és használatát jelenti. További információ az Ügyintézés menüpontban található.
 
Mik azok a Vállalkozói inkubátorok?
 
Vállalkozói inkubátornak minősül minden olyan létesítmény, amelynek célkitűzése, hogy a maga eszközrendszerével az induló vagy valamilyen átmeneti szakaszban segítse a kezdő mikro- és kisvállalkozásokat, illetve az új fejlődési (innovációs) szakaszba lépő mikro-, kis- és középvállalkozásokat. További információ a Segítség induló vállalkozásoknak menüpontban található.
 
Mik azok a startupok?
 
Startupnak nevezzük azt a jó ötletből induló, gyorsan fejlődő, általában kétévesnél fiatalabb vállalkozást, amelyben az értéket az újszerű megközelítés, a nagy ötlet vagy a technológiai újdonság képviseli. További információ a Startup világ menüpontban található.
 
Mi az a JEREMIE program?
 
A JEREMIE program az Európai Unió vállalkozásfejlesztési programja. A program többféle vállalkozásfejlesztési eszközt fog össze, melyek visszatérítendő pénzforrásokat piaci szereplőkön, pénzügyi közvetítőkön keresztül juttatnak el a vállalkozásokhoz. További információ az Állami részvétellel zajló tőkeprogramok  menüpontban található.