Hazai közbeszerzések

A magyar állami szervezetek közbeszerzési felhívásai
A közbeszerzésről röviden

A közbeszerzés az állami szervek közszolgáltató tevékenységükkel közvetlenül összefüggő árubeszerzéseinek, építési beruházásainak és szolgáltatási megrendeléseinek törvényben meghatározott köre, amelynek értékhatárát Magyarországon az éves költségvetési törvény állapítja meg.
 
A közbeszerzés formáját befolyásolja
  • az értéke (a beszerzés értékétől függően nemzeti vagy uniós eljárásrend),
  • az eljárási forma (például nyílt vagy meghívásos eljárás),
  • a közbeszerzés tárgya.
 
A közbeszerzéseket a Közbeszerzési Hatóság irányítja és felügyeli. A közbeszerzési felhívások megjelennek a Közbeszerzési Értesítőben és az Európai Unió Hivatalos Lapjában (ha a közbeszerzés eléri az uniós értékhatárt).
 
A közbeszerzés hagyományos alapelvei a verseny tisztasága és nyilvánossága, az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód alkalmazása a nemzeti elbánás fenntartása mellett. A közbeszerzés céljai között szerepel – egyebek mellett – a kis- és középvállalkozások részvételének fokozása.
 
Hazai közbeszerzési felhívások

A Közbeszerzési Adatbázis (KBA) a közbeszerzési eljárások központi nyilvántartása. Az Adatbázisban az ajánlatkérő szervezet, a közbeszerzési eljárás tárgya, típusa, megnevezése vagy azonosítója, valamint az eljárás megindításának időpontja szerint kereshetők a közbeszerzésekkel kapcsolatos adatok és dokumentumok. Az aktuális eljárások a Közbeszerzési Adatbázis publikus kereső felületén érhetők el.