Képzések, programok, pályázatok

Az induló vállalkozók számára olyan lehetőségeket gyűjtöttünk össze, amelyeket kihasználva a gyakorlat során fejleszthetik ki vállalkozói kompetenciáikat, illetve olyan, tapasztalatokon nyugvó információkat, amelyek vállalkozás kiépítésére ösztönözhetik őket. 

Nem lehet elég korán kezdeni!

A JAM Diákvállalkozási Program (A Junior Achievement Magyarország Oktatási, Vállalkozásszervezési Alapítvány honlapjának JAM Diákvállalkozás menüpontjára mutat) kiváló megvalósulása az Európai Unió Vállalkozás 2020 Cselekvési Tervében foglalt egyik hangsúlyos területének, a vállalkozói kultúra dinamizmusa fokozásának, a vállalkozók új generációjának kinevelése által. 

A felmérések azt mutatják, hogy az alsóbb, közép- vagy felsőbb iskolákban minivállalati programban részt vevő tanulók nagy arányban, 15–20%-ban kezdenek később saját vállalkozásba. A programban általános és középiskolás diákok megtapasztalják, hogyan kell működtetni egy vállalkozást, valóságos környezetben ismerik meg az üzleti élet alapvető szabályait és valós gyakorlat útján fejlesztik ki tervező, szervező, előadói, döntéshozó, információfeldolgozó, és elemző képességeiket, mindamellett szükségük van a kreativitásukra, kritikai gondolkodásukra, vagyis kialakítják vállalkozói kompetenciáikat. 

A Vállalkozás 2020 Cselekvési Terv magyar nyelven  ITT érhető el.
Az utóbbi évek tapasztalatai és vizsgálatai szerint még az üzleti tanulmányokat folytatók sem tanulnak arról, hogy hogyan működik egy vállalkozás a hétköznapokban. Az oktatásból hiányzik a gyakorlati útmutatás, az iskolákban rendszerint szakmai kérdések, piaci helyzetek stratégiai szintű, általános elemzésével foglalkoznak. Ezért a következőkben olyan, az induló vállalkozók számára elérhető lehetőségeket gyűjtöttünk össze, amelyeket kihasználva a gyakorlatban fejleszthetik ki vállalkozói kompetenciáikat, illetve amelyek vállalkozás kiépítésére ösztönözhetik őket.