Piaci információk

A vállalkozások üzleti tervezését jelentősen megkönnyítheti és pontosabbá teheti, hogy egyre több piaci és üzleti információ, a makrogazdasági környezetre, illetve az egyes ágazatok teljesítményére vonatkozó statisztika, valamint ingyenesen hozzáférhető állami nyilvántartás érhető el. Az internetes keresők átgondolt használatával is valóságos „kincsekre” bukkanhatunk.

Vállalkozások kategorizálása

A cégek kevesebb, mint 1 százaléka, alig több mint 4000 cég foglalkoztat 50 főnél több alkalmazottat, a többi mikro- vagy kisvállalkozásnak számít, legalábbis az Európai Unió által a cégek kategorizálására alkalmazott létszámszabály szerint.

Középvállalkozásnak, azaz 50-nél több, de 250 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégből nem egészen 3500-at találunk az országban, ami azt is jelenti, hogy létszám alapon európai értelemben vett nagyvállalatból mindössze 500 működik Magyarországon

Vállalkozások kategorizálása
  Mikro Kis Közép
Létszám (fő) 1 50 250
Árbevétel (millió euró) 2 10 50
Magyarországon 2014 végén valamivel kevesebb mint 600 ezer társas vállalkozás működik, ezek együttes árbevétele 2012-ben 77 562 979 000 000, azaz durván 77,5 ezer milliárd forint volt; összes nyereségük négyezer milliárd forint. Ugyanakkor mindössze a vállalkozások alig több mint ötödének az árbevétele éri el az évi 2 millió forintot.

Évi 2 millió forintnál nagyobb nyereséget a vállalkozások közül csak mintegy 90 ezer ér el, ezzel szemben több mint 200 ezer vesztesége meghaladja a 2 millió forintot, a többi cég pedig +/–2 millió forintos, azaz nullszaldó körüli eredménnyel zárta a 2012-es évet.

Mint látható, a rendkívül nagyszámú cég között kevés az igazán nagy és lendületesen fejlődő, így nem szabad megijedni, ha a céginformációs rendszerek vagy az internetes keresők nagyszámú potenciális konkurens vállalkozást adnak ki. Jó esély van rá ugyanis, hogy e konkurensek zöme nem vagy csak alig működő vállalkozás, amelyet tulajdonosai altatnak, kiegészítő tevékenységük elszámolására használnak vagy egyszerűen adózási okokból tartanak fenn.