Segítség az újrakezdéshez

A csődbe ment vagy felszámolt vállalkozások jelentős része nem a tulajdonos valamilyen gyanús adóelkerülő stiklije vagy üzleti alkalmatlansága miatt szűnik meg, hanem a piaci körülmények súlyosan kedvezőtlen változása miatt. Ezt felismerve az EU „Vállalkozás 2020” cselekvési tervének egyik fontos célkitűzése a vállalkozások átruházásának megkönnyítése, illetve a csődbe ment vállalkozók gazdasági és társadalmi integrációjának elősegítése, az újrakezdés, a „második esély” biztosítása. 

Enterprise Europe Network (EEN)

Az Enterprise Europe Network a csőddel és az újrakezdéssel kapcsolatos uniós kérdésekről tájékoztatással és szaktanácsadással szolgál a vállalkozók és a mikro-, kis- és közepes vállalkozások részére, valamint segítséget nyújt nemzetközi piacra lépésben és üzlettárskeresésben is.

Az Európai Unió Vállalkozásfejlesztési Hálózata közel 600 vállalkozásfejlesztési szervezetet tömörít Európa-szerte (üzletfejlesztési intézmények, kereskedelmi kamarák, regionális fejlesztési ügynökségek, nonprofit üzleti tanácsadó szervezetek). Magyarországon a hálózat tagjairól és az általunk nyújtott szolgáltatásokról részletesen ITT olvashat.

​Újrakezdés – sikeresen

Az Újrakezdés – sikeresen  weboldal - angol nyelven - tanácsokkal segíti az üzleti nehézségek időben történő felismerését, és ismerteti azokat az aranyszabályokat, amelyeket minden induló és bajba jutott vállalkozásnak be kellene tartania. A weboldalon sikeres újrakezdők számolnak be tapasztalataikról, és magyar nyelven is elérhető az a rövid ellenőrző kérdésekből álló teszt, amely segítségével a vállalkozók akár rögtön fel is mérhetik vállalkozásuk pénzügyi helyzetét.
Európában a leendő vállalkozók általában szigorú környezetbe csöppennek: az oktatás nem biztosít megfelelő alapot a vállalkozói karrierhez, nehéz hitelhez jutni és betörni a piacokra, nehéz átruházni a vállalkozásokat, a vállalkozók félnek a csőd esetén kirótt szankcióktól, és nehézkesek a közigazgatási eljárások. Több uniós tagállam továbbra sem veszi figyelembe a kisvállalkozások, különösen a mikrovállalkozások jellegzetességeit a jogalkotás során, és nem könnyítik meg az újrakezdést a csődbe ment tisztességes vállalkozók számára.

Európában évente mintegy 450 ezer cég és 2 millió alkalmazott kerül új tulajdonoshoz. A leendő vállalkozóknak tudniuk kell, hogy egy működő vállalkozás megvásárlása vonzó alternatívája lehet az új cég alapításának. Az átruházást mind a vállalkozását átadni kívánó vállalkozó, mind az átvevő számára könnyebbé kell tenni, ugyanakkor növelni kell a tájékozottságot a vállalkozások átruházásával kapcsolatban.

Egy dinamikus, egészséges piacnak az üzleti bukás ugyanúgy része, mint a vállalatalapítás. A „Vállalkozás 2020” cselekvési tervben idézett adatok szerint a csőd az esetek túlnyomó többségében (96%-ában) késedelmes fizetések sorozata vagy valamely más objektív probléma miatt következik be – más szóval ezek „becsületes bukások”, ahol a vállalkozó semmilyen csalást nem követett el. Számos csődtörvény azonban úgy kezeli a vállalkozókat, mintha csalást követtek volna el, és bonyolult eljárásokon kell átesniük a rehabilitáláshoz.

Az egyszer elbukott vállalkozók gyakran meg vannak bélyegezve, és nehezen találnak új vállalkozás indításához finanszírozást. Ezért számos potenciális vállalkozó egyszerűen feladja, és fontolóra sem veszi, hogy újra próbálkozzon. Pedig a kutatások szerint az „újrakezdők” sikeresebbek és hosszabb ideig fennmaradnak, mint az átlagos induló vállalkozások, emellett gyorsabban is növekednek és több munkavállalót foglalkoztatnak.

Az EU „Vállalkozás 2020” cselekvési terve ezért azt javasolja a tagállamoknak, hogy
  • legfeljebb három évre csökkentsék a csőd után egy tisztességes vállalkozó rehabilitálásához és tartozásainak rendezéséhez szükséges időt;
  • nyújtsanak támogató szolgáltatásokat a vállalkozásoknak a korai szerkezetátalakításhoz, tanácsot a csőd megelőzése érdekében és támogatást a kkv-knak a szerkezetátalakításhoz és az újrainduláshoz;
  • biztosítsanak tanácsadói szolgáltatásokat a csődbe ment vállalkozóknak a tartozások kezeléséhez, valamint a gazdasági és társadalmi integráció elősegítéséhez, továbbá dolgozzanak ki programokat az „újrakezdők” mentorálására, képzésére és üzleti hálózataik építésére.
 
A „Vállalkozás 2020” cselekvési tervről bővebben ITT olvashat.