Vállalkozni jó!

Vállalkozónak lenni hatalmas kihívás, hiszen az alkalmazotti léttel ellentétben egy vállalkozónak senki nem garantálja a havi fixet, sőt: mivel a vállalkozók többsége a saját pénzét (is) kockáztatja, akár a befektetése, eddigi megtakarításai is elveszhetnek. A vállalkozói lét a másik oldalon ugyanakkor hatalmas előnyöket is hordoz: a szabadság, az önmegvalósítás lehetősége sokak számára megéri a kockázatokat.
A vállalkozók a felmérések szerint jellemzően több időt töltenek munkával, mint az alkalmazottként munkát vállalók, több feszültséggel és frusztrációval kell szembesülniük, és esetenként olyan munkákat is el kell végezniük, amire a vállalkozás alapításakor nem is gondoltak.

A másik oldalon sorakozó pozitívumok azonban a vállalkozók többsége számára ellensúlyozzák a fenti kockázatokat – hiszen ha nem így volna, a vállalkozások tömegesen zárnának be. Egy vállalkozó a maga ura: saját maga alakítja a sorsát, önállóan hozza meg a vállalkozást érintő stratégiai és személyzeti döntéseket, alakítja ki a vállalati kultúrát, partneri, beszállítói és vevői kört. Ha jól mérte fel a piacot, vonzó termékkel vagy szolgáltatással jelentkezett és megfelelően választotta ki munkatársait és célcsoportjait, az nemcsak pénzben kifejezhető anyagi sikereket, hanem társadalmi elismertséget is jelent a vállalkozásnak.

Ahhoz, hogy a vállalkozói lét valóban kellően vonzó és inspiratív legyen, természetesen fontos, hogy a vállalkozók és önfoglalkoztatók társadalmi megítélése is kedvezően változzon. Ma még a magyarországi vállalkozások versenyképességét gyengíti a vállalkozói életpálya és az önfoglalkoztatás negatív társadalmi megítélése, a vállalkozói szellem gyengesége. A „kkv-barát” környezet megteremtése szempontjából döntő fontosságú, hogy megváltozzon a vállalkozók szerepéről és a kockázatvállalásról alkotott vélemény: a vállalkozói készség és a kockázatvállalási hajlandóság nyerjen elismerést mind a társadalom, mind a média, mind pedig a politikai vezetők részéről, a közigazgatás pedig támogassa a vállalkozásokat.