Vállalkozói ismeretek

Vállalkozónak lenni, egy vállalkozást működtetni nagyban eltér attól, amilyen az alkalmazottak élete. Az alkalmazott minden hónapban biztosan megkapja munkabérét, a vállalkozó jövedelme viszont vállalkozása sikerétől függ. Ráadásul egy vállalkozó a saját vagyonát is kockára teszi a siker érdekében – viszont maga alakíthatja a munkakörülményeit és a munkatársait is megválogathatja.
 
Egy vállalkozást elindítani, felépíteni, működtetni komoly szakmai feladat. Egy sikeres vállalkozás vezetőjének nem elegendő saját szakterületéhez értenie, rengeteg más, a vállalkozás működtetése szempontjából alapvető fontosságú területet is ismernie kell. A vállalkozások adózási szabályainak ismerete, a számviteli szabályok betartása, az adminisztrációs követelményeknek való megfelelés önmagában nem elegendő a biztos működéshez. A sikeres üzletmenethez a vállalkozás vezetőjének otthon kell lennie az üzleti tervezés, a piackutatás és a finanszírozás alapkérdéseiben, ismernie kell a marketing és kommunikáció alapvetéseit, és nem utolsó sorban felhasználói szinten ismernie kell a számítástechnika és az internet világát. Tudnia kell, hogy milyen külpiaci lehetőségek nyílhatnak vállalkozása előtt, és azzal is, hogy melyek azok a kompetenciák, ismeretek, melyek szükségesek egy vállalkozás sikerre viteléhez.
 
E menüpont egy vállalkozás alapításával, és működtetésével kapcsolatos területek alapvető ismereteit foglalja össze, ezzel is segítve a hazai kisvállalkozások üzleti, gazdálkodási ismereteinek szélesítését tudásának fejlesztését.