Vállalkozói kompetenciák, képzések

A vállalkozói kompetenciákat sokféleképpen le lehet írni, összetevőkre bontani, fontossági sorrendet felállítani az egyes elemek között. Abban azonban egyetértés van a szakemberek között, hogy a sikeres vállalkozók személyiségében vannak közös elemek.
A vállalkozói kompetenciák összetevői
Egyrészt a sikeres vállalkozók magukban hordoznak közös viselkedési formákat, személyes tulajdonságokat, emberi hozzáállásukban megfigyelhető jegyeket. Ilyen például az optimista életszemlélet, az eltökéltség a saját célok elérése tekintetében, a kudarcok feldolgozásának és a kockázatokkal való együttélésnek a képessége, az alapvető üzleti etikai szabályok szerinti viselkedés.

Másrészt személyes készségeik, képességeik szintje kiemelkedő a lehetőségek felismerésében, mások meggyőzésében, saját ötleteik és elképzeléseik kommunikálásában, a munkatársak összefogásában és elkötelezetté tételében, az útmutatás és a karizmatikus irányítás tekintetében, a feladatok tervezésében és szervezésében. Nincs olyan sikeres vállalkozó, aki ne rendelkezne magas szintű értékesítési képességekkel és az ahhoz szükséges kommunikációs, meggyőzési és tárgyalási készségekkel.

Harmadrészt ismerik a vállalkozás létrehozásához és működtetéséhez kapcsolódó jogi, pénzügyi szabályokat, és vállalkozásuk területén alapos, sokszor egyedülálló szaktudással rendelkeznek.

Mindezek a fent felsorolt ismeretek, tulajdonságok és képességek együtt alkotják a vállalkozói kompetenciákat és – sokszor kis szerencsével is párosulva – vezetnek az óhajtott sikerhez.

Hiteles magyar véleményeket vállalkozói sikertényezőkről ITT, illetve a Miniszterelnökség vállalkozói pályázati forrásokat népszerűsítő oldalán talál.

Európai kitekintésben hasznos vállalkozói tippeket az évről évre megrendezésre kerülő Európai KKV Hét kiadványaiban megjelenő vállalkozói portrékból kaphat. A portrék legfrissebb kiadása innen tölthető le.